IMG 4813
Claudicatio
Etalagebenen, oftwel Claudicatio Intermittens wat letterlijk 'Intermitterend hinken' betekend, wordt veroorzaakt door slagaderverkalking.
IMG 4816 1

slagaderverkalking en etalagebenen

Slagaderverkalking ontstaat wanneer cholesterol zich ophoopt in de vaatwanden, waardoor de aderen vernauwen. Dit bemoeilijkt de doorstroming van bloed en zuurstof naar de spieren. In rust merkt u vaak niets, maar tijdens het lopen ontstaat pijn of kramp in de benen door zuurstoftekort. Bij stilstaan, zoals bij een etalage, zakt de pijn snel weg – vandaar de term etalagebenen.

Slagaderverkalking is een systeemaandoening en komt niet alleen in de benen voor, maar ook in belangrijke slagaders, zoals de halsslagaders (naar de hersenen) en kransslagaders (rond het hart).

IMG 4842
Beweging is de sleutel
tot een vitaal leven...

Etalagebenen: oorzaken en oplossingen

hoe een gezonde leefstijl, beweging en begeleiding het verschil maken

Hoe kom ik aan etalagebenen?
Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van slagaderverkalking waarvan de belangrijkste factor roken is. Meer dan 25% van het totale risico kan worden toegeschreven aan roken! Daarnaast vergroten hoge bloeddruk, te weinig bewegen, ongezonde voeding ,overgewicht en Diabetes Mellitus de kans op het krijgen van etalage benen.

Wat kan ik doen aan etalagebenen?
U kunt, door uw leefstijl aan te passen, de kans verkleinen dat u etalagebenen ontwikkelt óf de gevolgen voor het lichaam en het ontwikkelen van andere aandoeningen voorkomen! 

Winst door beweging
Als u elke dag matig intensief beweegt (bijvoorbeeld wandelen of tuinieren) levert dat al een enorme winst op voor uw algehele gezondheid. Volgens de beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste 2,5 uur matig intensief moeten bewegen. Meer bewegen geeft natuurlijk nog meer voordeel!

Stoppen met roken en veranderen van voedingspatroon
Stoppen met roken en veranderen van het voedingspatroon is vaak wat minder eenvoudig. Veel therapeuten die claudicatiotherapeut zijn, hebben ook een cursus gevolgd om u hierin verder te begeleiden. U kunt via een verwijzing van de huisarts of vaatchirurg bij een fysiotherapeut terechtkomen die gespecialiseerd is in claudicatio. 

Gesuperviseerde looptraining (GLT) bij etalagebenen

De claudicatiotherapeut begeleidt u bij gesuperviseerde looptraining (GLT), waarbij u op de loopband loopt op een aangepast tempo, vaak met een helling. Dit stimuleert de groei van kleine omleidende vaatjes rond de vernauwing, wat zorgt voor betere bloed- en zuurstoftoevoer. Hoewel er tot net over de pijngrens wordt gelopen, is deze pijn onschadelijk en juist een teken dat het lichaam zich aanpast.

Variatie in training
Looptraining is het belangrijkste onderdeel van de therapie, maar bij eentonigheid of andere beperkingen kan ook gefietst worden op een hometrainer of krachttraining worden ingezet. Bewegen blijft immers de sleutel.

het behandeltraject

  1. Eerste afspraak: intakegesprek, vragenlijsten en een looptest.
  2. Training: begeleid door de fysiotherapeut.
  3. Evaluaties: na 3, 6, 9 en 12 maanden herhalen we de vragenlijsten en looptest om uw vooruitgang te meten.

U leert steeds zelfstandiger trainen, terwijl wij uw voortgang blijven monitoren. Geduld en consistentie zijn hierbij essentieel.

Contact

Heeft u vragen, wilt u meer informatie over onze behandelingen, of direct een afspraak maken? Ons team staat voor u klaar. Wij helpen u graag verder met deskundig advies en persoonlijke zorg.

U kunt ons bereiken via de onderstaande contactgegevens:

E: info@plaisierinbeweging.nl
T: 0187-612161 

Stel een vraag